Grilltips
Så grillar du som ett proffs!
Från fryslådan till grillguden – Calles tips för perfekt kött varje gång

GRUNDREGLERNA
1. Ta fram köttet i tid
Köttet gillar inte chock. Låt det ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan det möter grillen.
2. Salta innan grill, peppra efter
Salt hjälper till att bygga en fin yta. Peppar riskerar att brännas – den kan vänta till efter grillningen.
3. Het grill ger fin yta
Se till att grillen är riktigt varm innan du lägger på. Du vill höra ett tydligt SSSSZZZHHH. Om det låter som en viskning – vänta.
SÅ HITTAR DU RÄTT STEKGRAD (UTAN TERMOMETER)
Köttets yta berättar mer än du tror. Här är den klassiska handtricket för de olika stekgraderna:
Scroll left to right | Tryck på kroppen | Så ska köttet kännas |
---|---|---|
Rare |
Insidan av kinden
|
Mjukt och svampigt
|
Medium Rare |
Nästippen
|
Mjukt med lite spänst
|
Medium |
Hakan
|
Lite stumt, men fjädrar tillbaka
|
Well Done |
Pannan
|
Hårt och nästan stumt
|

"Köttet börjar svettas – vad nu?"
När du ser att köttsaft börjar tränga upp på ovansidan – då är det dags att vända. En gång räcker. Inget kött vill bli omvänt hela tiden.

VILAN ÄR HELIG
När köttet är klart – lägg det att vila i 5–10 minuter. Utan vilan hinner köttsaften inte sätta sig. Du vill ha saftigt kött, inte en blöt skärbräda.
CALLES 5 SNABBA
- Använd tång, inte gaffel. Punktera inte köttet.
- Stryk på lite smör & örter på slutet. Magi.
- Låt tjockare bitar få eftervärme. Grilla först, flytta sen.
- Lock = jämn värme. Använd det.
- 300g kött = ungefär 3–4 min/sida för medium rare, beroende på grillens värme.
Fryst kött är inte en nödlösning – det är ett smartare sätt att alltid ha tillgång till riktigt bra mat. Och vi har redan gjort jobbet åt dig. Du bara tinar, lagar och njuter.