Grilltips

Så grillar du som ett proffs!

Från fryslådan till grillguden – Calles tips för perfekt kött varje gång

GRUNDREGLERNA

1. Ta fram köttet i tid

Köttet gillar inte chock. Låt det ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan det möter grillen.

2. Salta innan grill, peppra efter

Salt hjälper till att bygga en fin yta. Peppar riskerar att brännas – den kan vänta till efter grillningen.

3. Het grill ger fin yta

Se till att grillen är riktigt varm innan du lägger på. Du vill höra ett tydligt SSSSZZZHHH. Om det låter som en viskning – vänta.

SÅ HITTAR DU RÄTT STEKGRAD (UTAN TERMOMETER)

Köttets yta berättar mer än du tror. Här är den klassiska handtricket för de olika stekgraderna:

Scroll left to right  Tryck på kroppen Så ska köttet kännas
Rare
Insidan av kinden
Mjukt och svampigt
Medium Rare
Nästippen
Mjukt med lite spänst
Medium
Hakan
Lite stumt, men fjädrar tillbaka
Well Done
Pannan
Hårt och nästan stumt

"Köttet börjar svettas – vad nu?"

När du ser att köttsaft börjar tränga upp på ovansidan – då är det dags att vända. En gång räcker. Inget kött vill bli omvänt hela tiden.

VILAN ÄR HELIG

När köttet är klart – lägg det att vila i 5–10 minuter. Utan vilan hinner köttsaften inte sätta sig. Du vill ha saftigt kött, inte en blöt skärbräda.

CALLES 5 SNABBA

  1. Använd tång, inte gaffel. Punktera inte köttet.
  2. Stryk på lite smör & örter på slutet. Magi.
  3. Låt tjockare bitar få eftervärme. Grilla först, flytta sen.
  4. Lock = jämn värme. Använd det.
  5. 300g kött = ungefär 3–4 min/sida för medium rare, beroende på grillens värme.

Fryst kött är inte en nödlösning – det är ett smartare sätt att alltid ha tillgång till riktigt bra mat. Och vi har redan gjort jobbet åt dig. Du bara tinar, lagar och njuter.